HJEM OM KATEGORIER ARKIV LINKER FJESBOK

Tjukkmjølk

Jeg holder meg (og vesla) for det meste unna melk og melkeprodukter fordi jeg ikke tror det er så sunt som det sies, og fordi jeg godt kjenner det på kroppen om jeg har fått i meg melkemat. Oppblåst og mageknip, og generelt (m)uggen. Men etter å ha lest litt om tjukkmjølk blan annet på denne fine bloggen fikk jeg lyst til å prøve. Og til alt hell ser det ut til å gå helt fint!! Ikke noe magetrøbbel. Og kjempegodt er det også. Kveldens variant var med markjordbær plukket på kveldstur. Tjukkmjølka er iblandet rått vanikjepulver og et par dråper stevia med vanilje. Toppet med en neve markjordbær og litt agavesirup.

Hva er så tjukkmjølk? Tjukkmjølk er en tradisjonell mjølkerett fra Røros-traktene som har mer enn 150 års historie. Den ble opprinnelig framstilt ved hjelp av tettegrasplanten. Blada fra planten ble skylt og lagt i ei lita treskål. Lunka nymjølk ble slått over, og mjølka ble satt på et lunt sted. Resultatet var syrnet melk med en tjukk konsistens, omtrent som yoghurt. Rørosmeieriet har gjenopptatt tradisjonen og har begynt å produsere tjukkmjølk igjen, heldigvis for meg og deg!

Hvorfor funker det?
Melka som brukes er økologisk og ikke homogenisert. Det gode fettet er derfor intakt. Homogenisering spalter fettet til bittesmå partikler som lager krøll i stystmet. Du har kanskje sett hvordan homognisert melk som står for lenge i kjøleskapet råtner, mens fløta skiller seg og blir sur (men fortsatt brukbar).Tjukkmjølka inneholder i tillegg levende melkesyrebaktierier, og ved syrning blir kaseinet (melkeproteinet), som er det mange reagerer på ved vanlig melk, brutt ned og er derfor lettere fordøyelig. Det er ingen andre syrnede melkeprodukter (biola, yoghurt etc) som har dette. I tillegg er melka som brukes oftest homognisert. At dette er sundt og skal være godt for magen er med andre ord bare juks og bedrag (og god markedsføring).

Og hva kan den brukes til? Jeg har begynt å bruke tjukkmjølk som erstatning for yoghurt, melk og fløte. Jeg kan spise den naturell, med frø og gryn eller bær, i smoothie, dressing eller som drikke. I pannekaker og vafler funker det også supert. Den tjukke konsistensen blir "ødelagt" når den blendes og man kan lage den om til "drikkeyoughurt" (oppskrift under bildene). Hvis den tjukke konsisensen ønskes kan man tilsette litt moden avocado og/eller banan. Tilsett eggeplomme/ hampprotein & sunt fett og du får en skikkelig næringsrik "yoghurt". Det er også en del oppskrifter på rørosmeieriet sine sider. Bare se her. Oppskriftene kan mod fordel modifiseres med tanke på sukker, men ellers er det mye godt.

Næringsrik drikkeyoghurt:

2 dl tjukkmjølk
1 eggeplomme/ 1 ss hampproteinpulver
1-2 never frossene eller friske bær
1 ss udo´s choice olje
1 ss smeltet kokosolje, extra virgin
Evt avokado og banan for tjukkere konsistens
Søtning etter ønske (sukrin, agave el. lignende. Ikke sukker!)

Toppes gjerne med frø, nøtter, gryn eller spiret og tørket bokhvete som her.

Tips: Bruker du en del frossene bær og banan og litt mindre mendge tjukkmjølk får du en herlig softisaktig konsistens!

9 kommentarer

Silje Silje

05.jul.2010 kl.23:36

Når jeg etterhvert skal prøve meg på melkeprodukter igjen skal det bli tjukkmjølk.

AK

06.jul.2010 kl.00:10

Kjempebra, Marianne! Det er fantastisk at du finner ut sånne ting og kan gi oss andre så gode tips, jeg ante ikke at halvparten av det du har skrevet om eksisterte engang.

GRØNT VANN

06.jul.2010 kl.10:47

AK: Bare hyggelig! ;) Du må komme på besøk snart så jeg kan få blenda noe godt til deg!

Janicke

06.jul.2010 kl.13:12

Hei, fin blogg du har! Tjukkmelk er godt til så mye :-) Foret min mann med det etter en operasjon og antibiotica kur istedenfor biola. Min datter som elsker syrlige melkeprodukter er helt i himmelen når hun får tjukkmelk og bær:-)

superrosa

08.jul.2010 kl.19:27

Hvordan smaker tjukkmelk i forhold til andre melkeprodukter? Kan det kjøpes i alle dagligvarebutikker? :)

GRØNT VANN

16.jul.2010 kl.00:31

superrosa: Smaker omtrent som yoghurt naturell, men noe mildere/ mindre syrlig. Så mao ganske nøytralt.

Grønn og skjønn

17.jul.2010 kl.12:05

Hei! kjempe fin blogg! Du er valgt ut som ukens bevisste blogger i Grønn og skjønn bloggen! Gratulerer!

http://gronnogskjonn.blogspot.com/2010/07/ukens-bevisste-blogger_17.html

PS: Får du lagt ut Bevisste bloggere-ikonet i høyre kolonne?

17.jul.2010 kl.12:44

For en fantastisk fin og inspirerende blogg du har!

Hilsen Anna

GRØNT VANN

19.jul.2010 kl.23:04

Anna: Tusen takk for det! :D

Skriv en ny kommentar


Share |

hits