HJEM OM KATEGORIER ARKIV LINKER FJESBOK

Biblioteket og rekesuppe.

Jeg har gjenoppdaget biblioteket! Dro dit her om dagen opprinnelig for å låne med noen bøker til vesla, men så oppdaget jeg til min store glede at de hadde et stort utvalg i kokebøker, livsstil, hage, helse etc. Vanligvis står jeg å sikler (bokstavelig talt) på kokebøker i bokhandelen, men her var det jo bare å låne i vei. Himmel! Jeg har planer om å anlegge kjøkkenhage neste år, så da fikk jeg med meg et par bøker om det også.Selv om det er mye oppskrifter som ikke er helt i min bane, så ble jeg veldig betatt av kokeboka Vær Så God fra Grønn hverdag. Det er stort fokus på å gjenbruke rester til å lage gode måltider, og det er noe vi alle kan bli flinkere til tenker jeg. Vi kaster nok ikke mest mat, men noe går jo i søpla fra tid til annen.

I går lagde jeg rekesuppe med oppskrift fra denne boka. Rekeskall og avskjær fra grønnsakene brukes til å lage kraft så det ble minimalt med søppel! Jeg hadde en halv boks med krepsehaler (typisk ting som kan bli stående i kjøleskapet og til slutt havne i søpla) og rester av en grilla kylling. Alt gikk i suppa. Enkelt og godt. Og det føles bra å ha laget middag av ymse greier som var i ferd med å finne veien til søpla selv.... :)Rekesuppe

Reker, ferske eller frosne (tint)
Evt annen skjømat eller kylling
Grønnsaker etter tilgang og lyst
Vann
Kokosmelk
Lime, saft og litt revet skall
Karri
Litt palmesukker eller brunt sukker

Mengder på hump og slump :)

Fres rekeskall i olje sammen med avskjær av grønnsakene, hvitløk og et par spiseskjeer tomatpuré. Bruk det du har av grønnsaker, jeg brukte seleri, gulerot, løk og søtpotet, samt noe rester av oppkuttet tomat og rød paprika. Brunes i 5-10 minutter på middels lav varme. Tilsett litt konjakk til slutt. La koke inn/ fordampe i et par min.

Hell deretter på vann til det dekker og la det koke i 1/2 time (jeg var litt utålmodig så lot det koke ca 10 min bare). Sil fra kraften og hell tilbake i kjelen. Nå hadde jeg søtpotet og litt av løken, guleroten og seleriroten + restene av tomat og parrika i kjelen. Resten av grønnsakene hadde jeg i en sil over suppa med lokk, slik at det ble dampet samtidig met at det suppa kokte. Når søtpoteten av mør moste jeg suppa med stavmikser og smakte til med kokosmelk, lime, karri og sukker. Salt var ikke nødvendig da rekene er salte nok i seg selv. Kokte de dampede grønnsakene litt til i suppa og serverte med topping av reker, krepsehaler og grillet kylling. Kunne godt hatt dette oppi, men det skal ikke koke bare varmes opp, og da syns jeg det er like greit å strø det oppå.

Serverte med urtebrød, oppskrift a la Line. Men gjorde det litt anderledes, blant annet med squash i! Så oppskrift kommer.

 

Er du flink til å bruke restene?

 

5 kommentarer

Janicke

29.okt.2010 kl.12:59

Biblioteket er genialt :-) Har begynt å bruke det mye til både meg og barna. Mia elsker å reise dit. I forrige uke var det boksalg av gamle bøker og jeg kom hjem med 30 bøker for en 100lapp.

suppa så god ut og gleder meg til urtebrød varianten din :-)Ha en super helg!!!

Anne

29.okt.2010 kl.14:04

Jeg er en stor fan av biblioteket og låner både lydbøker og vanlige bøker. Mange bøker leser jeg bare en gang uansett, og da er det godt å slippe at bøkene blir stående i bokhylla og ta opp plass etterpå. "Vær så god" er en av bøkene som har fått være med meg hjem på besøk fra biblioteket :)

Vi er ganske flinke til å bruke opp rester, enten som lunsj eller middag dagen etter slik de er, eller som utgangspunkt for en ny rett en av de neste dagene. Ingen grunn til at gode middagsrester skal få stå i fred i kjøleskapet.. :-)

God helg!

Veronica

29.okt.2010 kl.14:05

Bibliotek er artig, men å eie dem er jo også fint... Har vel knapt vært innom et bibliotek siden jeg ble veldig internett-avhenging haha, alt er jo å finne her uansett.

Men tilbud elsker jeg, så bøker blir det jo på meg uansett.. Får jeg gavekort på senteret til jul så pleier det å gå på mammutsalget :D Fikk nettopp 20 gamle bokklubb-bøker fra 80tallet med matoppskrifter, det var faktisk en del fornutig i dem, spesielt den om kosthold!! Men de måtte jeg dessverre stue i en boks og sette i skapet. Når de kommer seg utav der så skal jeg helt klart legge ut bilder fra dem, sånn for morro!

Og jeg elsker restemat. Visste ikke hva jeg skulle ha i går, så det ble to tortillalefser, smurte tomatpure på en, la på neste, mer tomatpure, ost, (rester den og!), og litt nøtter, grønnsaker og krydder. I ovn på 250 grader til osten var smeltet, tok 4 minutter. Overhodet ikke planlaget, bare "hiv sammen noe siden jeg er sulten", og det er seriøst beste pizzaen jeg har smakt på evigheter.

Anita

30.okt.2010 kl.00:28

Tuuusen takk for fine ord!!;) Blir så glad av sånne fine kommentarer so dine:)

Vi har en blandingshund, kjempesnill og god hund, han er litt vår og litt foreldrene mine sin. Vi fikk han når jeg fortsatt bodde hjemme, så vi deler på å ha ham:) Veldig kjekk turkamerat og så er datteren min veldig glad i ham også.

God helg til deg og dine også!:)

supermamma93

02.nov.2010 kl.11:15

fikk veldig lyst til å ta meg en tur på biblioteket nå :p

Den suppa så bare utrolig herlig ut! må nok få tatt i bruk den oppskriften endag!

Skriv en ny kommentar


Share |

hits