HJEM OM KATEGORIER ARKIV LINKER FJESBOK

Bløtlegging

bønner og nøtter

Skal man bruke bønner og linser (ikke alle typer) i matlaginga må det bløtleggs, minst over natten. Skal man spire bønner, frø eller nøtter, må det bløtlegges. Skal man lage nøttemelk, må det bløtlegges. Skal man lage rå kjeks, brød, kaker eller sauser med nøtter er det en stor fordel å bløtlegge. Det øker nemlig næringsopptaket i og med at proteinet i nøttene og frøene blir mer lettfordøyelig. Så, denne type mat krever litt planlegging... men det finnes råd! Selv er jeg nemlig hverken flink til, eller særlig glad i å planlegge for mye. Jeg liker best å ta ting litt på sparket, og improvisere i matveien. MEN, jeg liker å ha bra saker tilgjengelig. Løsningen er egentlig bare å helgardere seg. Gjøre det til en vane å legge diverse ting til bløt. Da kan man finne ut etterhvert hva man bruker de forskjellige tingene til :)

I og med at jeg lager mandelmelk omtrent hver eller annenhver dag, er jeg inne i rutinen med å legge en god neve mandler i bløt om kvelden. Så nå har jeg bare utvidet vanen til også å slenge litt andre greir i bløt med det samme. Samtidig bløtlegger jeg også kanskje en neve gojibær og noen dadler. Gojibær kan brukes i smoothie, på forkostblanding, pannekaker eller i salat. Veldig anvendelig! Dadlene bruker jeg f.eks. i mandelmelka om jeg vil ha litt "kosemelk".

Som du ser på bildet øverst har jeg akkurat nå litt forskjellig til bløt.
Mandlene blir til mandelmelk og valnøttene skal jeg bruke i raw kjeks tenkte jeg. Mungbønnene skal spires, og kanskje også de små svarte bønnene. Men det har jeg aldri prøvd før, så kanskje havner de i en suppe eller salat i steden. De hvite bønnene blir nok noe middagsmat i løpet av helga, eller mandag kanskje. Det gjør nemlig ingen ting om bønnene bløtlegges i noen døgn. Husk bare å skifte vann, minst en gang i døgnet! Og om du fortsatt ikke har fått ånden over deg til å bruke dem etter 2-3 døgn kan du koke dem og fryse ned i mindre pakker. Da kan du enkel få litt ekstra fyll til suppa, restematen eller salaten.

Husker du å bløglegge?

 

Og du, bloggen har egentlig flyttet til:

 

Én kommentar

lovelyliller:)

22.jan.2011 kl.14:23

je bløtlegger mandlene om jeg husker på dt :)

Skriv en ny kommentar


Share |

hits